Vinterhjul – så tar du reda på vad kunden behöver

– Jag behöver vinterdäck till min V70, har du något bra?

Många bilägare är så ointresserade av hjul, att de bara tänker på antingen sommardäck eller vinterdäck. Och då gäller det att hjälpa kunden att hitta lämpliga vinterhjul – för egentligen är det hela hjul han behöver. Så här ska du tänka för att guida rätt!

Vinterhjul – betyder olika för olika kunder

Vad menas med vinter?

När man säger vinter tänker de flesta på årstiden. Men för bilföraren i Skåne betyder vintern något helt annat än vad den gör i Norrland. Så när man pratar om vinterhjul och däck handlar det egentligen inte om årstiden, utan om de olika körförhållanden som kan råda under vintermånaderna.

Alla har olika behov

En viss kund kanske borde ha ett däck som presterar maximalt på snöiga småvägar i glesbygden. En annan kund borde ha ett däck som inte utmärker sig åt något håll, men fungerar okej i de flesta väglag. Och en tredje kund kan ha ett så specifikt behov att detta blir helt avgörande, till exempel en så brant backe upp till huset att han måste ha dubbade däck när det är halt.

Så förstår du kundens behov

Kundens behov styrs av var, hur och när han använder bilen. Och det får du reda på genom att prata med kunden och ställa frågor.

 • Var – Stadsmiljö eller gles trafikmiljö? Västkusten eller Småland? Kanske utomlands ibland? Hur är vinterklimatet där du brukar köra? Motorväg eller småvägar?

  Den här typen av frågor ger dig ledtrådar om vilka körförhållanden som kan förväntas och vilken typ av däck som då är lämpligt.
 • Hur – Gillar du att köra bil? Aktiv eller passiv körstil? Säkerhet före prestanda? Är bekvämlighet viktigt? Ensam eller flera i bilen? Barn?

  Sådana här frågor ger dig ledtrådar om hur kunden är som person bakom ratten och vilken typ av tekniska prestanda som är särskilt intressanta.
 • När – Långa eller korta körsträckor? Pendling till jobbet? Varje dag eller då och då?

  Frågor av det här slaget ger dig ledtrådar om hur ofta och hur mycket bilen används. Om bilen används ofta och intensivt kanske kunden är villig att betala lite mer för kvalitet.

Genom att ställa frågor och följdfrågor, kommer du att få en bild av kundens behov. Nu är det upp till dig att matcha det här behovet med rätt vinterhjul. Och för att lyckas måste du ha produktkunskap.

Väljer han dessutom ett premiumdäck så kommer han med största säkerhet att få det bästa däck han någonsin haft. Utvecklingen går framåt, och de däcken han körde på förra vintern var slitna och av föregående generation.

 

Säkerhet – kundens egentliga behov

Många ser framkomlighet som sitt främsta behov och är beredda att lägga en extra peng på vinterdäcken för att inte fastna i backen upp till fjällstugan. Få tänker på vilken krockhastighet de kommer att ha in i en timmerbil som kanske kommer utkörande bakom krönet. Kunden är alltså inte alltid medveten om det viktigaste behovet – att i en risksituation få ner farten tillräckligt så att en oundviklig krock inte dödar!

Även om kunden sällan råkar ut för ishalka och därför inte vill ha dubbdäck, är det precis som med brandförsäkringen: Det handlar om säkerheten ifall olyckan skulle vara framme.

Som återförsäljare bör du därför i första hand rekommendera dubbdäck. De ger den allra bästa friktionen när den behövs som bäst – vid ishalka. Om kunden ändå väljer ett odubbat däck bör du upplysa om att det rent säkerhetsmässigt är ett sämre alternativ.

 

Så hittar du rätt vinterdäck

Jämfört med sommardäck har vinterdäck en gummiblandning som inte blir för hård i låga temperaturer. Vinterdäckets däckmönster/dubbar ger bättre väggrepp i vinterväglag.

För kunden i Sverige är det tre typer av vinterdäck som är aktuella. Två av dem är särskilt anpassade för vinterförhållandena här i Norden:

 1. Dubbade vinterdäck – för nordiska körförhållanden
 2. Dubbfria vinterdäck – för nordiska körförhållanden
 3. Dubbfria vinterdäck – för mellaneuropeiska körförhållanden

För kunder som kör utomlands är det dubbfria däck som gäller om man vill undvika problem. Regelverken kring dubbade däck varierar mellan olika länder och regioner, och i vissa länder är dubbade däck inte tillåtna.

Matcha egenskaperna med kundens behov

Det finns ingen däcktyp som är bäst. Det går helt enkelt inte att konstruera ett däck som är riktigt bra för alla körförhållanden. Därför handlar det om att titta på styrkorna och svagheterna hos de olika däcktyperna, och på så sätt resonera dig fram till vad som bäst passar kundens behov.

  Dubbdäck  Dubbfria N (Norden) Dubbfria E (Europa)
Våt is ***** **** **
Rå is ***** ***** ***
Hård snö **** **** ***
Lös snö **** ***** ***
Våt asfalt *** ** *****
Torr asfalt **** *** *****
Stabilitet *** ** *****
Komfort **** ***** ****
Ljudnivå *** ***** *****

(Fler stjärnor = bättre egenskaper)

 

Så hittar du rätt fälg

En bilintresserad och kunnig kund vet säkert redan vad han vill ha för fälgar. Men den vanlige kunden som bara tänker på däck, kan behöva lite hjälp på traven. Och det är ganska enkelt – han behöver en vinterfälg.

Sand och vägsalt på vintervägarna ger stort slitage på fälgen. Saltet gör dessutom att stålfälgar rostar lättare. En vinterfälg måste helt enkelt ha en tåligare lack som står emot detta. Dessutom är den designad för att kunna rengöras enkelt, och för att det inte ska fastna snö i den. Om snön fastnar och packas i fälgen kan det ge obalans i hjulet och påverka köregenskaperna.

Aluminium rostar inte, men hjulbultar och muttrar är av stål. Därför behöver dessa rostskyddas även om man väljer aluminiumfälgar.

Rätt vinterdäck för kundens behov på en vinterfälg. Där har du receptet på vad kunden behöver!

Lär dig mer om hur du guidar din kund på Allt om hjul för återförsäljare.

 

Martin Tillsten
Har arbetat med däck och fälgar sedan 1997. Både som importör, grossist samt nu senast med en del projekt inom Dawero bolagen. Har bred kompetens med allt från mc, motorsport, veterandäck till vanliga personbilsdäck.

Ämne

Hjul
Håll mig uppdaterad
Prenumerera